Blogumuzdan en çok dikkat çeken güncel haberler.
2023 En İyi WordPress SEO Eklentileri
2020 yılı içerisinde kullanılan en iyi WordPress SEO eklentilerini bu yazıda bulacaksınız 🙂
Dünya genelinde toplam 4.423.000 web sitesi WordPress alt yapısını kullanılarak oluşturulmuş görünüyor. https://www.wappalyzer.com/technologies/blogs/wordpress buradaki adres üzerinden detaylı istatistiklere bakabilirsiniz.
Türkiye’de oluşturulan birçok web sitesi, kurumsal siteler, eticaret siteleri ve kişisel bloglar yine WordPress alt yapısını kullanıyor. Ayrıca bir SEO uzmanı olarak spesifik bir yazılıma ihtiyacınız yoksa bende WordPress alt yapısını kullanmanızı tavsiye ediyorum.
WordPress kullanmanın en iyi ve önemli avantajlarından biri açık kaynak kodlu olmasıdır. Bu sayede birçok şirket ve yazılımcı çeşitli eklentiler geliştirebiliyor. Yazılım açık kaynak kodlu olması sayesinde On page SEO tarafında birçok düzenlemeyi yapabiliyorsunuz.
Düzenleme yapamadığınız noktada ise SEO eklentilerini kullanabilirsiniz.
WordPress Eklentileri Nelerdir?
WordPress eklentileri, verimliliği artırmak, web sitenizin ihtiyaç duyduğu yazılımsal işlemleri hızlı bir şekilde tamamlamak için kullanılan hazır kod bloklarıdır.
Herhangi kodlama bilmeden birçok eklentiyi WordPress sunucularından indirebilirsiniz. Doğru şekilde kullanacağınız eklentiler sayesinde arama motorlarında hızlı bir şekilde sonuç alabilir, kullanıcı dostu siteler oluşturabilirsiniz.
WordPress resmi sunucularında 55.000’den fazla eklenti bulunuyor. Sitenizin ihtiyaçlarına göre bu eklentileri kullanabilirsiniz. Bazı eklentileri sitenin hızını arttırmak için kullanılırken bazılarını slider alanını geliştirmek için kullanabilirsiniz. İlk aklıma gelen örnekleri sizlere iletmeye gayret ettim. Yazının detayında daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
WordPress’te Bir SEO Eklentisi Nasıl Kurulur?
WordPress SEO eklentileri kurmak için en çok bilinen üç yöntem aşağıdaki gibidir.
- WordPress Panel üzerinde yer alan eklentiler kısmından yeni ekle diyerek
- WordPress Panel üzerinde yer alan eklenti yükle kısmından zip halinde yükleyerek.
- Ftp üzerinden doğrudan dosyaları ilgili dizine atarak.
Eklenti yükleyip aktifleştirmeden önce mutlaka sitenizin yedeğini alın. Uyumsuz olan eklenti sürümleri varsa sitenizde sorun yaşayabilirsiniz.
WordPress Panel Üzerinden Eklenti Kurulumu
WordPress panel üzerindeki eklentiler kısmına tıkladıktan sonra > yeni ekle diyoruz. Ardından yükleyeceğimiz eklentinin adını arama kısmına yazıyoruz ve istediğiniz eklentiyi bulduktan sonra hemen yükle seçeneğini tıklamanız yeterli.
-
- Eklentiler > Yeni ekle > Eklenti ara > Hemen yükle
- Eklentiler sayfasından eklenti yükle diyerek, yine eklentinizi kurabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken kısım eklentinin zip halinde olmasıdır.
- Eklentiler > Yeni ekle > Eklenti > Yükle
- FTP üzerinden eklenti yükleyebilmek için ilk olarak eklentinizi indirmeniz gerekiyor. Daha sonrasında ise sırası ile aşağıdaki adımları uygulayın.
- İndirilen eklentiyi zip dosyasından çıkarın.
- Sitenizdeki / wp-content / plugins / klasörüne gidin.
- Zip dosyasından çıkardığınız eklentiye ait olan kısmı bu alan yükleyin.
- Aktifleştirin.
WordPress için En İyi SEO Eklentileri
WordPress için birçok eklenti geliştirilmiş durumda. Çalışmalarını yürüttüğümüz çeşitli projelerde veya kişisel sitelerde, deneyimleyerek faydasını gördüğümüz en iyi SEO eklentilerine bu yazıda yer vereceğiz.
Ücretsiz WordPress SEO Eklentileri
Bu listede sadece ücretsiz olarak kullanabileceğiniz WordPress SEO eklentilere yer vereceğim. İlgili eklentilerin ücretli sürümleri de mevcut. İşiniz için kritik öneme sahip işlemler için eklentilerin pro versiyonunu ücret ödeyerek alabilirsiniz.
WordPress SEO By Yoast
Hemen hemen her wordpress kullanıcının bildiği SEO eklentilerinden biri. Eklentinin ücretli sürümünde Local SEO’yu için kullanabileceğiniz özelliklerde mevcut.
Yoast SEO eklentisi ile birçok meta işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Maddelericek olursak;
- Sitede yer alan her sayfanın meta title ve meta description alanlarını istediğiniz gibi güncelleyebilirsiniz. Sistemde yer alan parametre yapısı ile özel olarak yazmadığınız tüm alanları sayfa içerisinden çekebiliyor. Bu özellikten düzgün bir kurgu ile faydalanabilir zamandan tasarruf edebilirsiniz. Not: mutlaka tüm sayfalarınız için manuel title ve description yazın 🙂
- Web siteniz için otomatik olarak site haritası oluşturabiliyor.
- İstediğiniz sayfayı arama motorlarına kapatabilirsiniz.
- Yoast SEO ile istediğiniz sayfanın canonical adreslerini değiştirebilir, böylelikle gereksiz olan parametre sayfalarından kurtulabilirsiniz.
- Bu yöntem ile daha önce bir çalışma gerçekleştirdik. Anahtar kelime ile hedeflediğimiz ana sayfayı alt kategori ile desteklemek için bu yöntemi kullanmıştık. İlgili kelime de sadece on page çalışmaları ile ilk sayfada yer aldık 🙂
- txt ve htacces dosyalarınızı güncelleyebilirsiniz.
- Toplu bir şekilde meta güncellemesi gerçekleştirebilirsiniz.
- Kullandığı algoritma sayesinde sayfanın SEO puanı değerlendirmesini görebilirsiniz. Not: Yeşil yapmak için uğraşmayın 🙂
Bu eklentiyi kullanmanızı tavsiye ederim. Ancak eklentinin en büyük sorunlarından birisi site hızını olumsuz yönde etkilemesi. Ek olarak eklentiye gelen güncellemeleri yaptıktan sonra genel olarak kontrol etmeniz gerekiyor. Güncelleme sonrası SEO ayarlarınızda problem olabilir.
All in One SEO Pack
WordPress SEO eklentisi deyince herkesin aklına gelecek ikinci eklentidir. Yoast SEO eklentisinin rakibi diyebiliriz.
Bu eklenti ile yine birçok işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Yoast SEO eklentisine göre arayüzü biraz daha basit. İki eklenti arasından birini tercih edin derseniz, hızlı alakalı sorunum yok ise Yoast SEO eklentisini tercih ederim. Ancak All in SEO Pack eklentisi hız konusunda yoasta göre daha iyi. Dolayısı ile hızlı olan site her zaman SEO’da bir adım öndedir.
Google XML Sitemaps
SEO eklentilerin birçoğu sitemap oluşturuyor. Sayfalarınızda spesifik bir işlem yapmak için mutlaka bu eklentiyi kullanın.
Google xml sitemaps eklentisi ile istediğiniz sayfayı site haritasından çıkabilirsiniz. Böylelikle gereksiz olan etiket sayfaları, zayıf içerikli sayfalar, siteniz için değerli olmayan sayfalar ve belirli bir kategori grubunu site haritanızdan çıkarabilirsiniz. Bu işlemi yaptığınız da arama motorları için hazırlamış olduğunuz site haritasında öncelikle değerleri yüksek sayfaları doğrudan crawl etmesi sağlayabilirsiniz.
Sayfalarınızın veya kategorilerin priority değerlerini istediğiniz gibi belirleyebilirsiniz. Arama motorlarının tarama sıklığına kadar birçok işlemi bu eklenti sayesinde yapabiliyorsunuz.
Google Analytics Dashboard Plugin
Bu SEO eklentisi ile WordPress panel üzerinden Google Analytics verilerini görüntüleyebilirsiniz. Panel üzerinden verileri hızlı şekilde görmeniz sayesinde site üzerinde hızlı aksiyon alabilirsiniz.
Mutlaka Google analytics üzerinden işlemleri yapın 🙂
Eklentinin özelliklerinden bazıları;
- Bağlantı izleme sağlar (giden ve dahili).
- Trafiği ve kullanıcı etkileşimini izlemek kolaydır.
- Demografi hakkında bilgi alabilirsiniz.
All in One Schema Rich Snippets
SEO açısından en önemli konulardan biri yapısal veri işaretleyicileridir. Bu eklenti sayesinde birçok işaretlemeyi yapabilirsiniz. Rich snippets(Zengin Sonuçlar) dediğimiz özellikler sitenin organik sonuçlarda ilerlemesini sağlamaz ancak CTR oranını artırabilir. Yanlış kullanımda ise organik sonuçlarda siteniz gerileme yaşayabilir.
- Ürünler, Makale, Tarifler vb. işaretlemelerini hızlı bir şekilde yapabilirsiniz.
- Özellikle e-ticaret siteleri için kullanışlıdır.
Redirection
SEO çalışması yaptığınız süreçte 301 ve 302 yönlendirmeniz mutlaka olacaktır. Redirect path eklentisi ile 301 yönlendirmesini hızlı bir şekilde yapabilirsiniz. Eklenti sayesinde 404’e düşen sayfaları hızlı bir şekilde yönlendirebilir, kırık bağlantıları tespit edebilirsiniz.
Ayrıca eklentide Regex kurallarını kullanarak yönlendirme yapabiliyorsunuz. Regex bilmiyorsanız uzak durun 🙂
- 404 hatalarını takip etmek ve 301 yönlendirmelerini hızlı bir şekilde yapmak kolaydır.
- 4XX durum kodları ile alakalı işlemleri yapabilirsiniz..
- Diğer 3XX yönlendirmelerini yapabilirsiniz
- Regex kuralı oluşturarak yönlendirme yapabilirsiniz.
Rel Nofollow
Web sitenizden çıkış yapan linklerin kontrol etmesi oldukça önemlidir. Aşırı link çıkışı varsa siteniz arama motorları açısından değersiz görülebilir. Rel nofollow eklentisi sayesinde external linklerinize nofollow ekleyebilirsiniz. Özellikle yazı sayfalarında yer alan sosyal medya linkleri ve sitenin genelinde yer alan sosyal medya hesaplarınıza bu kodu eklemek için eklentiyi kullanabilirsiniz
- Nofollow” bağlantıları eklemek kod ile uğraşmanıza gerek yok.
- Kurulumu ve kullanımı kolaydır.
W3 Total Cache
WordPress sitenizi hızlandırmak için mutlaka cache eklentilerinden birini kullanmalısınız. Bu eklentiler sayesinde hiç bir kodlama bilmeden, panel üzerinden yapacağınız ufak değişikler sitenizin hızını arttırmaya yardımcı olacaktır.
W3 Total Cache, cache eklentilerinden en çok bilinenlerden biri. Kullanmış olduğunuz sunucu özelliklerini bilerek bu eklentiyi kullanın. Cache eklentileri genelde WordPress sitelerde sorun yaratır. Eklentiyi aktifleştirmeden önce mutlaka yedek alın.
Eklentinin özelliklerinden bazıları;
- WordPress sitenize uygun olarak ayarları yapıldığında hız performansında olumlu sonuçlar verir.
- Sayfa yükleme süresini azaltır.
- Site performansını arttırır.
- % 80’e kadar bant genişliği tasarrufu.
Hızlı olan site SEO açısından her zaman bir adım öndedir 🙂
WordPress SEO Eklentileri Hakkında Genel Değerlendirme
Sitenizde kullanacağınız eklentiler hakkında mutlaka araştırma yapın. Eklenti sayfalarından WordPress sürümünüze uygun olup olmadığını kontrol edin. Eklentileri kurmadan önce mutlaka yedek alın.
Ek olarak eklenti yükledikten sonra sorun yaşarsanız ftp bağlantısından ardından aşağıdaki dizin yolunu takip edip eklenti klasörünün adını değiştirin 🙂 Sonrasında eklentileri devre dışı bırakın ve en son eklediğiniz eklentiyi silin.
Ana dizin > Wp Contents > Plugins klasör adını değiştirdiğinizde siteniz tekrar çalışacaktır.
Herhangi bir sorun ile karşılaşırsanız veya SEO eklentileri hakkında bilgi almak isterseniz yorum kısmına yazın. Ek olarak iletişim sayfamızdan bizimle iletişime geçin!
Ücretsiz SEO analiziniz ile dönüşümü başlatmak ister misiniz? Bilgilerinizi bırakın tarafınıza en kısa sürede ulaşalım!